OKULLARDA ORMAN PROGRAMI BAŞVURU REHBERİ
 

Uluslararası ismi “Learning About Forests-LEAF” olan ve ülkemizde Okullarda Orman Programı olarak isimlendirilen Program, ilk kez 1999 yılında Norveç, İsveç ve Finlandiya “Forest in Schools-Orman Okulları” programına bağlı olarak başlamıştır. FEE tarafından 2000 yılında uluslararası düzeye taşınmıştır. Program’a ülkemiz 2004 yılında katılmıştır.


Bugün, 27 ülkenin FEE’ye bağlı olarak yürütmekte olduğu programa 2022 yılında 760.000 öğrencinin katılımıyla çalışmalarını sürdürmektedir. İnsanlar için kültürel, ekolojik, ekonomik ve sosyal değeri bulunan ormanların özelliklerini ve değerini başta çocuklar ardından onlar aracılığıyla tüm toplum tarafından anlaşılması Program’ın ana felsefesini oluşturmaktadır.

 

2023-2024 Eğitim Öğretim yılında ilk kez kayıt yaptıracak olan okullarımız için kayıtlarımız 14 Ağustos-13 Ekim 2023 tarihleri arasındadır. (2022-2023'de Kayıt yaptırmış okulların yeni kayıt yapmalarına gerek yoktur.) 2022-2023'de kayıt yaptırmış okullar; kullanıcı adı ve şifreleri ile giriş yaparak, bilgi güncelleme yapabilirler.

 

 

Program Aşamaları Nelerdir?

*Kayıt Olma, Programı Yürütme (eyleme planı hazırlama ve etkinlikleri okulda yürütme), Başarı Sertifikası ve Bayrak Ödülü İçin Başvuruda Bulunma, Başarı Sertifikası ve Bayrak Ödülü Yenileme şeklindedir.

Programda herhangi bir katılım payı alınmamaktadır.

Program Gerekleri Nelerdir?

*Programın bir okulda başarıyla uygulanabilmesi için aşağıdaki gereklerin yerine getirilmelidir.

- Okul müdürünün ve idarecilerin desteği,

- Çocukların, her aşamadaki etkinliklere ve karar alma mekanizmalarına katılma isteği,

- Çalışanların aktif katılımı,

-Okulda zümrelerle iş birliği ve ders müfredat içerisinde okullarda orman program konularını çalışma isteği,

- Uzun dönemli bir değişimi teşvik etmek üzere harekete geçme isteği.

Kimler Başvurabilir?

*Programa okul başvurusu alınmaktadır.

* Okul Öncesi, İlkokul, Ortaokullar ve Bilim Sanat Merkezleri (6-14 yaş arası) başvurabilirler.

*Programa katılmak isteyen her okulda okul yönetimi; okul içi öğrenci koordinasyonunu sağlamak, öğrencileri yönlendirmek ve okulu temsil etmek üzere en az 1, en fazla 5 öğretmeni koordinatör olarak görevlendirir.

*Okulun görevlendirdiği öğretmen, okul kaydını www.okullardaorman.org.tr adresinden okul profili oluşturarak tamamlar.

Başvuru Nasıl Yapılır?

*Başvuru için okul kaydı alınmaktadır.

http://www.okullardaorman.org.tr/kayit.aspx adresinden, “kayıt” bölümünden okul profili oluşturarak kayıt yapmalısınız.

* Kaydınız ulusal koordinatörlük tarafından onaylandıktan sonra size bilgilendirme e-postası gelecektir.

* Kaydınız tamamlandıktan sonra http://www.okullardaorman.org.tr/ adresinden, sağ üst köşede bulunan "Giriş" bölümünden okul panelinize giriş yapabilirsiniz. 

Eylem Planı ve Güncel Tema Nedir?

*Eylem planı okulun çalışacağı; gerçekçi amaçlar ve bu amaçları gerçekleştirmek ve çevresel performansı arttırmak üzere bir eğitim-öğretim yılı için etkinliklerin takvimlendirilmesidir. Yıllık plan formatında hazırlanabilir. Örnek planlara ulaşmak için tıklayınız.

*Eylem Planını okul, her eğitim-öğretim yılı için, uluslararası koordinasyonun tüm ülkelerde çalışılmasını hedeflediği konuya göre hazırlar ve sitemize üye girişi yapılarak okul profilinde ilgili alana yükler.

*Güncel Temayı uluslararası koordinatörlük her eğitim öğretim yılının başında belirler. Tüm ülkeler aynı konuyu çalışması hedeflenir. 2023-2024 Güncel teması Orman ve İklim Değişikliği olarak belirlenmiştir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. 

*Okul güncel temayı çalışmakla zorunludur. Dilerlerse daha önceki yıllardaki konuları da güncel temanın yanında çalışılabilir.

*Diğer konular: Orman Mitleri , Orman Kanunları, Ülkemdeki Bir Orman, Kuş Göçleri, Orman Yangınları, Ormandan Bio-Enerji Elde Edilmesi, Ormanlar ve İklim, Ormanlar-İklim ve Biyolojik Çeşitlilik, Ormanlardan Elde Edilen Ürünler ve Hizmetler, Orman ve Su, Orman ve Enerji, Ormanlar ve Sürdürülebilir Şehirler, Ormanlar ve Biyoçeşitlilik, Ormanlar ve İklim Değişikliği, Çevre Kirliliği,  Biyoçeşitlilik Kaybı ilişkisi, Biyoçeşitlilik ve Orman Yangınları.

Eylem Planı Nasıl Yüklenir?

* Eylem planını, her yıl dönem başında koordinatörlüğün belirlediği tarih aralığında kaydınız onaylandıktan sonra, üye girişinden giriş yaparak profilinize yükleyebilirsiniz.

Çalışma takvimi için tıklayınız.

Yıl Sonu Raporu Nedir?

*Eylem planında belirtilen etkinliklerin en az üçte ikisini gerçekleştirmiş olması gerekmektedir.

*Eylem planında belirtilen çalışmaların yapıldığına dair birkaç cümle bahsederek, yapılmadıysa gerekçeleri yazılarak rapor hazırlanır. Örnek yıl sonu raporlarına ulaşmak için tıklayınız.

Yıl Sonu Raporu Nasıl Yüklenir?

* Yıl sonu raporu, her yıl ikinci dönem sonunda koordinatörlüğün belirlediği tarih aralığında, üye girişinden giriş yaparak profilinize yükleyebilirsiniz.

Çalışma takvimi için tıklayınız.

Başvurular için son tarih ne zaman?

* Her Eğitim Öğretim yılı için ulusal koordinatörlüğün belirlediği tarihlerde, çalışma takvimi kısmından bilgi edinebilirsiniz. Çalışma takvimi için tıklayınız.

(Yeni kayıt-kayıt yenileme-eylem planı-bayrak başvuru formu-yıl sonu raporu yükleme ile ilgili tarihlerdir)

Başvuruların değerlendirilmesi

* Çalışmaların yüklenmesi için çalışma takviminde belirlenen tarihlerde sistem açılmaktadır.

* Tarihler dışında sistem çalışma (eylem planı, yıl sonu raporu, bayrak başvuru formu gibi) yüklemesine kapatılacaktır.

* Tarihler konusunda hassasiyet göstermenizi rica ederiz.


Kayıt sayfamıza giderek okulunuzu programa kaydedebilirsiniz. KAYIT İÇİN TIKLAYIN